عنوان دوره آموزشی: تجزیه و تحلیل حوادث به روش Tripod Beta
وبینار آموزشی با حضور
مدرس: مهندس محمد علی بلبلی:
مدیر HSE فعال در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پلیمری، مدرس دوره های عمومی و تخصصی حوزه آموزش HSE، مشاور استقرار سیستم ها و استاندارد های حوزه HSE
گواهی پایان دوره توسط شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا صادر می گردد. این شرکت دارای دارای مجوز آموزشی از مرکز تحقیقات وزارت کار و سازمان فنی و حرفه ای کشور می باشد.
دوره آفلاین: اگر امکان شرکت در دوره آنلاین تجزیه و تحلیل حوادث به روش Tripod Betaرا نداشته اید، جهت شرکت در دوره آفلاین و دریافت راهنمایی بیشتر با شماره 09190422780 تماس بگیرید تا تیم باما HSE به شما کمک کنند.
فایل محتوای وبینار تجزیه و تحلیل حوادث به روش Tripod Beta
سرفصل ها:
- بررسی علل اصلی بروز حوادث
- چرایی نیاز به تحلیل حوادث
- معرفی روش های متعارف تجزیه و تحلیل حوادث
- تشریح روش Tripod Beta
مقدمه ای بر دوره آموزشی:
حوادث به عنوان یک خروجی ناخواسته همواره کابوس صنایع کوچک و بزرگ بوده و حتی میتوان آن ها را عامل تغییر در سرنوشت بسیاری از صنایع دانست.
پاسخ این پرسش که چگونه میتوان فراوانی حوادث را به صفر میل داد، همچنان یکی از دغدغه ها و آرمانهای دیرینه در مسیر پیشرفت تکنولوژیک صنایع باقیمانده است.
نظر به تنوع و شدت پیامد های مترقبه حوادث، تاکنون سیستم منسجم موثری در راستای یافتن راهکار قطعی این مهم شناسایی نشده است؛ با این وجود یکی از روشهای موثر در جلوگیری از بروز حوادث مشابه، تجزیه و تحلیل صحیح آنها با در نظر گرفتن تناسب میان نوع، شدت حادثه و صنعت متبوعه است. انتخاب روش مناسب در میان روشهای مرسوم و شناخته شده فعلی به منظور ریشه یابی عوامل بروز حوادث بسیار مهم میباشد.
روش Tripod Beta توانسته است با مزایایی از قبیل سطوح مختلف بررسی، ارتباط آسان با کاربر، قابلیت کاربرد در صنایع متنوع و سرعت بالای انجام، نظرات مثبت فراوانی را به خود جلب نماید. اساس این تجزیه و تحلیل مبتنی بر سه رکن خطر, هدف و رویداد میباشد که در این دوره ایمنی به آن خواهیم پرداخت.
با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.
تجزیه و تحلیل حوادث کاری با استفاده از TRIPOD BETA
حوادث کاری می تواند عواقب جدی هم برای کارکنان و هم برای سازمان ها داشته باشد. از جراحات و تصادفات گرفته تا خسارات احتمالی و اموال، برای کسب و کارها بسیار مهم است که دلایل اصلی این حوادث را درک کنند تا از تکرار آنها در آینده جلوگیری کنند. یکی از روش های موثر برای تجزیه و تحلیل حوادث کاری استفاده از چارچوب TRIPOD BETA است.
TRIPOD BETA یک روش پیشگیرانه و سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل حوادث است که توسط Shell توسعه یافته است. تمرکز آن بر درک علل زمینهای حوادث است، نه فقط علل یا علائم مستقیم. با استفاده از این چارچوب، سازمانها میتوانند شکستها و ضعفهای سیستمی را در فرآیندها، سیستمها و فرهنگ خود شناسایی کنند که به حوادث کاری کمک میکند.
TRIPOD مخفف عبارات ذیل است:
- وظیفه(Task): به فعالیت یا وظیفه خاصی که در زمان وقوع حادثه انجام می شود اشاره دارد. این شامل عواملی مانند پیچیدگی کار، سطح آموزش و تجربه مورد نیاز و وجود هرگونه فشار خارجی یا حواس پرتی است.
- فردی(Individual): به شخص یا افراد درگیر در حادثه اطلاق می شود. این شامل عواملی مانند شایستگی، دانش، مهارت ها و نگرش آنها نسبت به ایمنی است. همچنین هر عامل شخصی که ممکن است بر رفتار آنها تأثیر گذاشته باشد، مانند خستگی، استرس یا مسائل سلامتی را در نظر می گیرد.
- منابع(Resources): به ابزارها، تجهیزات، مواد و منابع در دسترس افراد انجام دهنده کار اشاره دارد. این شامل عواملی مانند کفایت و وضعیت تجهیزات، در دسترس بودن منابع لازم، و هرگونه محدودیت یا محدودیتی است که ممکن است بر توانایی آنها برای انجام کار ایمن تأثیر گذاشته باشد.
- سازمان(Organization): به بافت سازمانی گسترده تری اشاره دارد که حادثه در آن رخ داده است. این شامل عواملی مانند فرهنگ ایمنی سازمان، شیوه های رهبری و مدیریت، ارتباطات و فرآیندهای هماهنگی و تخصیص منابع برای ایمنی است.
- رویه ها(Procedures): به رویه ها و دستورالعمل های مکتوب یا نانوشته ای اطلاق می شود که اجرای وظایف را هدایت می کند. این شامل عواملی مانند وضوح و جامعیت رویه ها، همسویی آنها با شیوه های کاری واقعی، و هرگونه انحراف یا عدم انطباق ممکن است رخ داده باشد.
- طراحی(Design): به طراحی محیط فیزیکی که کار در آن انجام می شود اشاره دارد. این شامل عواملی مانند چیدمان فضاهای کاری، ارگونومی تجهیزات و ابزار، و هرگونه نقص یا نقص طراحی است که ممکن است در بروز حادثه نقش داشته باشد.
بخش BETA مخفف عبارت زیر است:
- رویدادهای اساسی(Basic Events): به علل یا رویدادهایی که مستقیماً منجر به حادثه شده اند، اشاره دارد. این شامل عواملی مانند لغزش، سقوط، سقوط، خرابی تجهیزات، خطاهای انسانی یا نقض رویه است. در حالی که درک این رویدادها مهم است، TRIPOD BETA بر بررسی فراتر از آنها برای شناسایی علل سیستمیک عمیق تر تأکید می کند.
- شرایط تولید خطا(Error Producing Conditions): به شرایط یا عوامل زمینه ای اشاره دارد که محیطی مساعد برای خطاها یا حوادث ایجاد کرده است. این شامل عواملی مانند آموزش یا نظارت ناکافی، ارتباطات یا هماهنگی ضعیف، فشار زمان یا تقاضای بار کاری، و عوامل سازمانی یا فرهنگی است که ممکن است بر رفتار تأثیر بگذارد.
- عوامل محرک(Triggering Factors): به رویدادها یا شرایط خاصی اشاره می کند که باعث وقوع یک حادثه شده است. این شامل عواملی مانند تغییرات ناگهانی در شرایط، رویدادهای غیرمنتظره یا حواس پرتی، انحراف از رویه های عادی، یا عوامل خارجی خارج از کنترل افراد است.
- شکست مانع(Barrier Failure): به شکست یا ضعف در موانع یا پادمان های موجود اشاره دارد که برای جلوگیری یا کاهش حوادث در نظر گرفته شده است. این شامل عواملی مانند روشها یا تجهیزات ایمنی ناکافی، آموزش یا نظارت ناکارآمد، شیوههای نگهداری یا بازرسی ضعیف، یا نارساییهای سازمانی در اجرا و اجرای اقدامات ایمنی است.
نتیجه گیری
با تجزیه و تحلیل سیستماتیک حوادث کاری با استفاده از چارچوب TRIPOD BETA، سازمان ها می توانند بینش های ارزشمندی در مورد علل زمینه ای و عوامل کمک کننده به دست آورند. این به آنها اجازه می دهد تا مداخلات و بهبودهای هدفمند را برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه در آینده توسعه دهند. همچنین به پرورش فرهنگ یادگیری و بهبود مستمر کمک می کند، جایی که حوادث به جای سرزنش به عنوان فرصت هایی برای تفکر و رشد در نظر گرفته می شوند.
حوادث کاری می تواند عواقب جدی هم برای افراد و هم برای سازمان ها داشته باشد. با استفاده از یک رویکرد پیشگیرانه و سیستماتیک مانند TRIPOD BETA برای تجزیه و تحلیل حوادث، سازمان ها می توانند علل ریشه ای و عوامل کمک کننده ای را که منجر به این حوادث می شوند کشف کنند. این امر آنها را قادر می سازد تا اقدامات پیشگیرانه موثری را اجرا کنند و محیط کار ایمن تری را برای همه افراد درگیر ایجاد کنند.
هدف ما در نمایشگاه مجازی باما، ارتقاء مهارت های تخصصی شما دوستان و داشتن زندگی و کسب و کار بهتر است. توصیه می نماییم ویدئوهای مرتبط با HSE و ایمنی و آتش نشانی موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما را مشاهده نمایید.
"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."
رشته های دانشگاهی مرتبط
علوم و مهندسی محیط زیست ، بهداشت حرفه ای ، مهندسی سیستم های محیط زیست ، مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار ، مهندسی ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) ، مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست ، مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار ، مهندسی ایمنی و بازرسی فنی ، مهندسی ایمنی صنعتی ، علوم و مهندسی محیط زیست ، ایمنی، سلامت و محیط زیست و صنایع (HSE) ، ایمنی صنعتی و محیط کار ، آلودگی محیط زیست ، ایمنی کار و حفاظت فنی ، امداد سوانح ،