معرفی رشته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته

کارشناسی ارشد ناپیوسته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست
رشته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، بخشی از سیستم مدیریت جامع و یکپارچه است که سازمان از طریق فرآیندهای مدیریت کنترل، پیشگیری، مهندسی مخاطرات و ریسکها بر اساس آخرین استانداردهای بین المللی و ملی و نیز روش علمی متداول در زمینه تخصص های مربوطه مدیریت می کند. این رشته تلفیقی از علوم مختلف از جمله مدیریت، مهندسی و علوم پایه است.
تاریخچه کارشناسی ارشد ناپیوسته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست
در ایران در اواخر سال ۱۳۸۰ پیرو تأکید وزارت نفت مبنی بر استقرار سیستم مدیریت HSE در این وزارتخانه، شورای مرکزی نظارت بر ایمنی و آتش نشانی، نسبت به انتخاب و ترجمه خطوط راهنمای HSE تدوین شده توسط انجمن تولید کنندگان نفت و گاز OGP همت گمارند. شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در ادامه سیاست های کلان خود در راستای رسیدن به استانداردهای جهانی صنایع نفتی و تغییر نگرش دیدگاههای سنتی نسبت به مسائل ایمنی در مجموعه خود اقدام به تشكیل مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست نموده است. این تشکیلات که جایگزین ادارات ایمنی و آتش نشانی شده است، هر چند که بسیار جوان و نوپا می باشد، ليكن در دوره فعالیت کوتاه خود کارنامه ای پربار و تأثیری قابل توجه در مجموعه های عملیاتی برجا گذاشته است. شرکت ملی نفت ایران نیز با الهام از مدل HSE طراحی شده، نسبت به تدوین این استاندارد در مجموعه خود اقدام نموده است. بدین ترتیب هر یک از شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت (اعم از شرکتهای اصلی نفت، گاز و پتروشیمی و پیمانکاران فرعی) با استفاده از خطوط راهنمای تدوین شده در سطح بین المللی نسبت به اجرای مدل HSE اقدام نموده است. از اواخر سال ۱۳۸۰ برخی صنایع بزرگ کشور نیز اقدام به تهیه و تدوین دستورالعملهایی جهت اجرا و پیاده سازی اهداف و برنامه های سیستم HSE نموده اند. در حال حاضر در بسیاری از صنایع کشور، وزارتخانه ها و سازمانها نظیر وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان صنایع و معادن، شهرداری و... اهداف و برنامه های HSE مطرح و در حال اجرا و پیاده سازی می باشد.
دروس تخصصی رشته
برخی دروس تخصصی که دانشجویان در طول دوره کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست می گذرانند عبارتند از: مدیریت یکپارچه سلامت، ایمنی و محیط زیست، مدیریت بحران، قوانین، مقرارت و استانداردهای HSE، مدیریت بهداشت محیط، مدیریت بهداشت حرفه ای، مدیریت ایمنی و ریسک، زبان تخصصی HSE، ارزیابی اثرات توسعه بر بهداشت و محیط زیست، مدیریت حریق، مدیریت پسماندهای خطرناک، بررسی و تجزیه و تحلیل حوادث، ایمنی در پروژه های عمرانی.
برای مشاهده لیست کامل دروس تخصصی این رشته می توانید از لینک زیر استفاده کنید:
کاربرد HSE در سلامت، ایمنی، محیط زیست
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی و کارآموزی نظیر مدیریت یکپارچه سلامت، ایمنی و محیط زیست، مدیریت بحران، مدیریت بهداشت حرفه ای، مدیریت ایمنی و ریسک، ارزیابی اثرات توسعه بر بهداشت و محیط زیست را می گذرانند.
بدیهی است در طی دوران تحصیل در کارآموزی و واحدهای عملی و بازدیدهای میدانی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE را به شدت رعایت نمایند.
بازار کار و آینده شغلی
دانش آموختگان این رشته می توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:
- برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و هدایت گروه های کاری مرتبط
- مشارکت و هماهنگی در اجرای برنامه های شناسایی و کنترل خطرات ایمنی، بهداشت و محيط زیست
- مشارکت در تهیه و تدوین دستورالعمل های مرتبط با HSE در صورت نیاز
- آموزش برنامه های مرتبط با HSE به کارکنان
- طراحی پروژه های HSE و ارائه به مسئولین ذیربط
- ارزیابی پروژه های مرتبط با HSE و ارائه پیشنهادات به مسئولین ذیربط
- انجام تحقیقات پیرامون مدیریت پیشگیری از حوادث و آسیب های ناشی از کار و آلودگی های زیست محیطی HSE و ارائه گزارش نتایج به مسئولین ذیربط
- همکاری با متخصصین دیگر رشته ها جهت تحقق اهداف پژوهشی HSE
- همکاری در طرحهای پژوهشی کشوری با مسئولین نظام سلامت، در صورت نیاز
- ارائه مشاوره به مسئولین ذیربط به منظور استقرار و اجرای نظام HSE
- ارائه مشاوره به مسئولین در جهت افزایش بهرهوری سیستمهای HSE
- تربیت نیروهای آموزش دیده در زمینه HSE برای صنایع کشور، به ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- ایجاد زمینه های حساسیت و پذیرش آموزه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست توسط کارکنان و مدیران و توسعه فرهنگ ایمنی در کشور
بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر مدیریت یکپارچه سلامت، ایمنی و محیط زیست، مدیریت بحران، قوانین، مقررات و استانداردهایHSE، مدیریت بهداشت محیط، مدیریت بهداشت حرفه ای، مدیریت ایمنی و ریسک، ارزیابی اثرات توسعه بر بهداشت و محیط زیست، مدیریت حریق، مدیریت پسماندهای خطرناک، بررسی و تجزیه و تحلیل حوادث و ایمنی در پروژه های عمرانی را می گذرانند. بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:
* بهداشت
- ارائه خدمات بهداشت حرفه ای
- تأمین تجهیزات سنجش عوامل زیان آور محیط کار
- تأمین تجهیزات و خدمات کنترل عوامل زیان آور محیط کار
- تأمین کالا و خدمات ارگونومی
* ایمنی و آتش نشانی
- تأمین، شارژ و تست هیدرواستاتیک کپسول های اطفاء حریق
- تأمین وسایل حفاظت فردی و تجهیزات ایمنی
- تأمین لوازم ترافیکی و هشدار دهنده
- طراحی، بازرسی و ایمنی دیگ بخار و ظروف تحت فشار
- مشاوره، نصب، ارزیابی و تست سیستم های اعلام و اطفاء حریق
- تأمین تجهیزات و ماشینآلات آتشنشانی، امداد و نجات
- تست ارتینگ صنعتی و ایمنی برق
- ایمنی بالابر، جرثقیل، پله برقی و آسانسور
- ایمنی معدن
- ایمنی ساختمان
- ارائه سیستم ها و راه حل های ایمنی در محیط کار
* مدیریت HSE
- خدمات فنی و بازرسی HSE
- شناسایی و ارزیابی ریسک
- خدمات ممیزی و استقرار سیستم های مدیریت HSE
- تدوین HSE-plan
*مدیریت پسماند
*آب و فاضلاب
- مهندسین مشاور آب و فاضلاب
- پیمانکاران بهره برداری از تأسیسات آب و فاضلاب
- پایش و پالایش آلودگی رودخانه، دریا و سواحل
- تأمین تجهیزات آب و فاضلاب
- آزمایشگاه های آب و فاضلاب
*تهویه صنعتی و آلودگی هوا
- مهندسین مشاور آلودگی هوا
- مشاوره و ارزیابی تهویه صنعتی
- طراحی و اجرای سیستم های تهویه صنعتی
- تأمین تجهیزات و اجرای سیستم های کنترل آلودگی هوا
- تأمین تجهیزات آزمایشگاهی و پایش آلاینده های هوا
- آزمایشگاه های آلودگی هوا
* مدیریت بحران و شرایط اضطراری
- مشاوران مدیریت بحران و شرایط اضطراری
- تأمین تجهیزات ایمنی و بهداشت در شرایط اضطراری
- تأمین تجهیزات محیط زیست و انرژی در شرایط اضطراری
* سایر کسب و کارهای مرتبط نمایشگاه باما HSE
- پالایش خاک های آلوده
- ارزیابی اثرات زیست محیطی و بهداشتی
- شرکت ها و مؤسسات آموزش و مشاوره HSE
- اشخاص حقیقی فعال در آموزش و مشاوره ایمنی و بهداشت
- نرم افزار های بهداشت حرفه ای و ایمنی
- نرم افزارهای HSE
در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمانهای مردم نهاد ایمنی، HSE و بهداشت (NGO) و انجمن های علمی، انجمن ها، کانون های صنفی ایمنی و بهداشت نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می باشند. در واقع دانشجویان رشته های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره بردار با شرکتها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه های کارشناسی ارشد با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.
ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، ایده کارپوشه الکترونیک دانشجوی خلاق را مطرح و ساختار آن را از طریق مجله علمی خبری باما در اختیار شما قرار دادیم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.